I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, May 26, 2008

Selamat Hari Lahir Untuk Ayah Tersayang yang ke-60


Hari ini baru ada masa nak menulis.2,3hari ni agak sibuk kerana menyambut kedatangan nenda,adik 2orang (irsyad dan syapik) serta paksedara&maksedara mokcik dan ayahcik datang umrah.mereka sampai 21/5 yg lepas di madinah.kebetulan mereka sampai sana pada hari minggu so berpeluangla bersama mereka disana.alhamdulillah sampai disana sempat jg bertemu dgn saudara sorang lg dr shah alam ayah zan,chesal dan anaknya izzati yg berkebetulan tinggal di hotel yg sama...

sebenarnya semalam bersamaan 25-mei-2008 merupakan genap umur ayahanda 60 tahun.tapi kerana keletihan balik dari madinah dan tolak nenek tawaf dan sai menyebabkan terlupa nak call rumah tp alhamdulillah ayah yg call anan kelmarin.tapi sedihnya masa tu ayah call masa tidur,tak tau jawab ape.hehe...

Kelmarin genapla 5tahun ayah pencen dari kerja dengan masuk profesion baru memelihara lembu bg mengisi masa lapang.pada awal pemeliharaan lembu semua anak2 menentang keras idea ayah yg banyak membelanjakan duit utk membeli lembu dan untuk buat pagar.hanya ibu tersayang yg menyokong penuh usaha ayah.setelah 5 tahun berlalu barulah anak2 faham kenapa mak menyokong penuh usaha ayah tuh.naluri seorang isteri yg hidup berhempas pulas mengharungi susah payah sebelum ini berkongsi kehidupan bersama memang memberi persefahaman yg cukup hebat walaupun selalu jugak nampak mak selalu meleter kat ayah.nak2 bile balik lewat dr tempat lembu menyebabkan tak sempat gi masjid.memang kene berleter panjang tp ayah cool je kene marah...hehehe.

jadual ayah seharian,solat subuh berjemaah di masjid setelah puas mak kejut berkali2,(hehe)penyakit nih turun pada anak2.takde sorang pun ikut mak yg tahjud tiap2 malam.kemudian lepas balik masjid ayah akan tidur.pukul 7 lebih ayah akan keluar menziarahi lembunya yg ada lebih kurang 10 ekor.lepas tu pergi ke kebun bersenang erobit kat sana...dalam pukul 11 mesti balik rumah.kalau takde kat rumah masa tuh confirm dok mesyuarat dgn kawan2nya...ini balik confirm kene marah...:)mesyuaratnya takde hal lain,lembu@tangkap ikan.memang sejak dari ayah kerja lagi ayah tak minat dengan politik.tak mustahilla boleh bilang dgn jari berapa kali ayah pergi mengundi.memang bab politik dia cukup tak suke coz politik kat kampung tu agak kotor,dok gaduh sesama saudara islam,sampai saudara sendiri nak bertetak bertakir dengan parang sebabnya politik(ini pinjam kata2nya).so ayah berkawan dgn semua orang.sebab itulah kalau ada majlis kat rumah kami semua orang kampung akan datang tak kira dari pihak mana...
isy,jauh pulak melalut.zohor memang ayah ada kat rumah dok layan cucu.masa ni aje dia luangkan masa bersama dgn saudara @ anak2.ingat lagi balik baru nih gi ziarah saudara kat kelantan.sebelum asar pasti ayah dok marah2 ajak balik.macam ada perkara penting sangat kat rumah.itulah,lepas asar janji dengan lembu tak boleh dikhianati.nk cari ayah lepas asar takde tempat lain kecuali kat sana.ana pernah ikut sekali ayah kesana,memang manja lembu2nya.dari jauh dgr motornya dah berkumpul lembu2 tu kat pintu.bile ana masuk semua berkeliaran lari.memang ana takde bakat pelihara lembu:)dekat2 maghrib balik bersiap ke masjid utk solat maghrib kemudian balik semula ke rumah utk lihat buletin utama.malam lepas isya' jarang sangat ayah keluar memang dok kat rumah coz letih bermain dgn lembu.

lepas beberapa tahun barulah kami anak2 faham kenapa ayah nak pelihara lembu dan mak tak melarang niat tersebut.rupa2nya mak tahu kalau ayah tak buat ape2 kerja confirm banyak waktu dok kedai kopi.start dari pagi sampai malam.tak tau ape yg dok sembang sebagaimana banyak pakcik2 tua yg setia dgn kerusi dan mejanya kt kampung sana.

now dah dekat 1tahun tak jumpa.tak tau ape telah berlaku padanya dikampung.sama ada dah berubah dari jadual ni ana pun tak tau.rasa rindu sangat nak jumpanya:(
semoga Allah Ta'ala sentiasa membimbingnya kejalan yg lebih baik dr hari2 yg lepas dan lebih baik pada hari2 muka...tak lupa ku hadiahkan doa yg diajar oleh Rasulullah setiap kali lepas solat.
رب اغفر لي و لوالدي و ارحم هما كما ربياني صغيرا
maknanya:"Ya Allah ya tuhanku,ampunkanlah dosa2ku dan kedua ibu bapaku.Engkau rahmatilah mereka berdua sebagaimana mereka mendidik menjagaku ketika kecil"...amin

ana selalu dok sembang dgn isteri tercinta tapi tak pasti ini ada hadis manusia biasa atau dari Rasulullah insan yg paling mulia bahawasanya tak terangkat doa anak adam kalau doanya tak mendoakan utk mak ayahnya dan tak terangkat doa isteri kalau tak doakan utk suaminya.

ana rasa setakat ini dulu celoteh utk hari ini coz nak bersiap nk gi hotel nenek.

"MY FATHER YOU ARE THE BEST"

ana rasa banyak kene mintak maaf dengannya coz banyak dosa dok lawan cakapnya selama ni sama ada sengaja atau pun tak...maafkan anakmu:(

3 comments:

linda said...

huhu..igt2 lupa hari jadi dia 25.5, tp xwish pn..dia ada call awk ari tu ye? patutlah beria mintak no phone...
dah 60thn dia ye...masih gagah perkasa..
cuma doa drp anak2, agar dia berenti tabiat merokok tu

linda said...

macamana lak jd sethn x jmp ayah...diaore kn br blk haji bln 1 baru ni...xsmp 1/2 thn jmp dia kn??confius..confiusss...

linda said...

ejaan father naper lak ader R kat tgh2 tu :) FATHER...NOT FARTHER...
maybe typing error...