I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, November 19, 2010

Nafar Awwal

Soalan
Apakah yang dikatakan nafar awal dan nafar thani?

Jawapan
Nafar awal ialah beredar meninggalkan Mina lebih awal iaitu bermalam hanya dua malam dan melontar hanya dua hari iaitu 11 dan 12 Zulhijjah.

Nafar thani ialah bermalam 3 malam dan melontar 3 hari iaitu pada 11,12,13 Zulhijjah.

Soalan
Apakah syarat-syarat nafar awal?

Jawapan

Syarat nafar awal ialah setelah bermalam dua malam, malam 11 dan 12 dan melontar dua hari 11 dan 12 Zulhijjah serta berangkat keluar dari Mina sebelum Maghrib hari 12 Zulhijjah.


Sesiapa yang tidak mabit pada malam sebelumya atau malam ke 12 maka tidak boleh untuk melakukan nafar awal.

Kecuali orang yang mempunyai keuzuran maka dibolehkan juga baginya untuk melakukan nafar awwal walaupun tidak mabit satu malam atau dua malam sebelumnya.

Tetapi hasil perbincangan dengan guru agama tabung haji malaysia,mereka sama sekali tidak membenarkan nafar awwal sekiranya tidak mabit di Mina semalam atau dua malam sama ada dengan ada keuzuran atau tidak.

Wallahu 'Alam.

Soalan
Siapakah yang dibenarkan untuk tidak mabit di Mina?

Jawapan

Mereka yang bertugas untuk membekalkan air di Mina dan mereka yang mempunyai binatang ternakan untuk disembelih pada hari-hari tasyrik dan juga orang uzur .


Soalan
Manakah yang lebih afdhal sama ada nafar awal atau nafar thani?

Jawapan


Nafar thani lebih afdhal kerana ia dilakukan oleh Rasulullah SAW semasa haji wada'.

Perhatian :

Ini adalah hasil pembacaan ana mengikut pendapat yang kuat dari mazhab Syafie.Andai ada pendapat lain sama ada dari mazhab Syafie atau pendapat dari mazhab-mazhab lain yang lebih kuat,ana amat mengalu-alukan untuk dikongsi bersama di sini.

No comments: